Vogelnestjes in tomatensaus met gekookte aardappelen en sla

Vogelnestjes in tomatensaus met gekookte aardappelen en sla

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Vogelnestjes: 5 eieren, 600 g gemengd gehakt (niet gekruid), 4 el paneermeel, peper, zout en nootmuskaat.
  • Tomatensaus: 1 ui, 1 teentje look, 500 g tomatenpassata, 4 tomaten, 2 el olijfolie, peper, zout en Provençaalse kruiden.
  • 600 g bloemige aardappelen.
  • Sla: 1 krop sla.
  • Vinaigrette: 2 el azijn (naar keuze), 1 kl mosterd, 6 el olie (naar keuze), fijngesneden peterselie, peper en zout.

Bereiding

Vogelnestjes

  • Kook 4 eieren gedurende 8 minuten, leg even in koud water en pel ze.
  • Meng het gehakt met het paneermeel, ei en kruiden, goed kneden. Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen en rol er een gehaktbal van. Verpak elk ei in een portie gehak, zorg ervoor dat het ei mooi in het midden zit. Maak je handen vochtig en druk het gehakt goed aan (op deze manier zal het niet openbarsten tijdens het bakken).
  • Leg ze in een vuurvaste schotel en bak ze gaar in een voorverwarmde oven van 180 °C (ongeveer 20 minuten).

Tomatensaus

snij de ui en knoflook fijn. Stoof aan in de hete olijfolie. Voeg de passata toe en de 4 verse in blokjes gesneden tomaten. Breng op smaak met peper, zout en Provençaalse kruiden. Laat een 20 minuten zachtjes sudderen.

Aardappelen

Schil de aardappelen en kook ze gaar gedurende 15 - 20 minuten in licht gezouten water. Giet af, laat even nadrogen en schud ze goed op.

Sla

Schoonmaken, wassen en droogzwieren. Maak de vinaigrette: meng de azijn, mosterd en olie goed, breng op smaak met wat peper en zout, werk af met de peterselie Giet over de sla en meng voorzichtig.

Afwerking

Verdeel een portie tomatensaus op een bord, leg hierop een in twee gesneden vogelnestje en serveer met een gekookte aardappel en wat sla.

Tip

  • De tomatensaus kan je nog verrijken door andere groenten toe te voegen vb. stukje selder, paprika, champignons, courgette…
  • Tomatensaus over? Giet er de volgende dag wat bouillon bij, even laten doorkoken, mixen en je hebt een heerlijk tomatensoepje.