Slasoep en zalmburgers met wortelstoemp

Slasoep: Ingrediënten (voor 4 personen)

1 sla, 1 ui, olijfolie, 1 l bouillon (naar keuze), 1 aardappel, peterselie of bieslook, peper en zout.

Bereiding

De groenten schoonmaken en wassen. De ui en aardappel grof snijden. De ui even aanstoven in de olie, sla en aardappel toevoegen en overgieten met de bouillon. 15 minuten zachtjes laten koken (eventueel zonder deksel om de groene kleur te behouden). Mixen en op smaak brengen met peper en zout.

Afwerking

Bestrooien met fijngesneden peterselie of bieslook

Tip:

Een goede manier om eventueel slaresten te verwerken.

Zalmburgers met wortelstoemp: ingrediënten voor 4 personen

Zalmburger: 500 g verse zalmfilet, 2 lente-uitjes, 1 chilipepertje, 2 el peterselie, 50 tot 70 g paneermeel, 1 kl mosterd, 1ei, 1 el fijngesneden peterselie, olijfolie, peper en zout.

Wortelstoemp: 600 g wortelen, 800 g aardappelen, peper, zout en nootmuskaat.

Bereiding

Zalmburgers

  • Lente-uitje en chilipepertjes schoonmaken, wassen en fijnsnijden.
  • De zalmfilet eveneens fijnsnijden en mengen met lente-uitje, chilipepertje, mosterd, ei, paneermeel en peterselie.
  • Op smaak brengen met peper en zout. Vorm 4 burgers en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Bak de burgers gaar in de pan met olijfolie.

Wortelstoemp

  • De aardappelen en wortelen schillen en in grove stukken snijden.
  • Samen gaarkoken in een weinig licht gezouten water.
  • Afgieten en grof stampen met een pureestamper.
  • Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.

Afwerking

De zalmburger samen met een beetje wortelstomp op het bord leggen.

Tips

  • Je kan de verse zalm vervangen door vb. zalm uit blik of een andere vissoort of menging. Uiteraard kan je dit gerecht ook gebruiken om een restje van vis te verwerken.
  • Ook kan je variëren met verschillende smaakmakers bij de burger (vb. bieslook, dille, augurkjes…).
  • De wortelstoemp kan je smeuïg maken door een klontje boter en wat melk toe te voegen.