Koninginnenhapje met oven geroosterde aardappeltjes en broccoli + Vanille-yoghurtpudding

Koninginnenhapje met oven geroosterde aardappeltjes en broccoli

Ingrediënten (voor 4 personen)

4 bladerdeeggebakjes met deksel (bouchée), 1 hoevekip, 250 g kipgehakt 1 ei 2 el paneermeel 250 g champignons, sap van ½ citroen, 75 g boter (+ iets extra), 75 g bloem, 1 dl room, peper en zout.

Bouillon:

2 selderstengels, 1 ui, 1 wortel, 1 teentje look, 2 preistengels, laurier, tijm, kruidnagel, peper en zout.

Aardappelen:

  • 600 g aardappelen,
  • 2 teentjes look,
  • 2 à 3 el olijfolie,
  • peper en zout.

Broccoli:

  • 1 stronk broccoli,
  • 1 el olijfolie,
  • peper en zout.

Bereiding

Koninginnenhapje

Neem een grote kookpot en vul met koud water. Voeg de grofgesneden selder, prei, wortel, ui en de kruiden toe en breng aan de kook. Voeg de kip toe en laat gedurende een uurtje zachtjes sudderen. Haal de kip uit de kookpot en laat afkoelen. Zeef de bouillon. De schoongemaakte champignons in schijfjes snijden en stoven in wat boter, kruid met peper en zout, hou apart.

Meng het gehakt met het ei en paneermeel en breng op smaak. Rol er kleine balletjes van en kook ze gaar in een weinig kipbouillon. Haal het kipvlees van het karkas en verdeel in hapklare stukken.

Maak de saus

Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat even koken. Blus met de 1 l bouillon. Laat doorkoken. Voeg de room toe en het citroensap en breng op smaak Voeg de champignons, balletjes en kipvlees toe, breng tot het kookpunt. De bladerdeeggebakjes opwarmen in de oven en daarna vullen.

Aardappelen

Verwarm de over voor op 220°C. Schil de aardappelen, wassen, drogen en in grove, gelijkmatige stukken snijden. Mengen met de olijfolie, peper en zout en in de oven plaatsen gedurende 30 tot 40 min. Halverwege even losmaken van de bakplaat met een houten lepel.

Broccoli

Een klein stukje van de onderste steel verwijderen en dan mooi de roosjes (+ steel) in verschillende porties snijden. Mengen met de olijfolie, peper en zout en de in een vuurvasts schotel of braadslede leggen (zorgen dat de stukjes niet op elkaar liggen). De laatste 15 tot 20 minuten mee in de oven bij de aardappelen schuiven.

Afwerking

Het warme bladerdeeggebakje op een bord plaatsen, vullen met het kipmengsel en dekseltje erop, aardappelen en broccoli erbij serveren

Tip

  • Je kan dit uiteraard ook serveren zonder bladerdeeggebakje.
  • Best de dag voordien de bouillon en kip gaarkoken, de kip laten afkoelen in de bouillon.
  • s’ Anderdaags kan je zeer gemakkelijk het vet van de bouillon scheppen.
  • Om vlugger te werken kan je eventueel werken met kipfilet of kipdijen.
  • De rest van de bouillon kan je invriezen en nadien gebruiken bij een soepbereiding.

Vanille- yoghurtpudding

Ingrediënten (4 tot 6 personen)

  • ½ l melk,
  • 50 g vanillepudding,
  • 50 g suiker,
  • 3 eieren,
  • ¼ l yoghurt,
  • 3 el plattekaas,
  • vers fijn gesneden fruit. vb. aardbeien, kiwi, banaan, frambozen, perzik…

Bereiding

Breng de melk aan de kook. Klop de eidooiers luchtig op samen met de suiker. Meng het vanillepoeder eronder. Overgiet met de kokende melk, roer goed. Breng het geheel terug in de kookpot en laat even, al roerend doorkoken. Giet in een opdienkom. Meng de yoghurt en de plattekaas eronder. Klopt de eiwitten stijf en meng met de pudding. Snij het fruit in stukjes en meng als laatste onder de pudding. Dien koud op.