De pijn in pijnboompitten

Wie?

Ingrid Renders is founding mother bij Maison Slash, een online platform voor ouders die meer zijn dan mama of papa alleen, én het allereerste #parentfriendly marketing agency ter wereld! Vooral daardoor heeft ze momenteel even geen andere bezigheden dan werken. Ze woont in een landelijk stukje van Ternat, samen met man Jean-François en hun twee kinderen Arthur (9) en Jules (7). Ingrid is van dat type waar alles snel en ultra efficiënt moet verlopen. Geen tijd, weet je wel. Een goeie voorbereiding is het halve werk. Daarom stelt ze elke week een weekmenu samen. (Eigenlijk doet haar man dat, want hij is de kok in huis) De ingrediënten voor de weekboodschappen worden standaard op vrijdagavond snel snel bij elkaar geshopt. Ze kent in de verschillende supermarkten uit de buurt blindelings haar weg, dus echt diep nadenken hoeft niet meer. Tot onlangs.

Beste [supermarkt],

Ben ik toch even een bofkont. Had mijn wederhelft weer iets lekkers verzonnen met pijnboompitten. Heerlijk om mee te koken, maar een dure affaire op het kassaticket. En dus ook een overwogen keuze waard van twee minuten extra.

Ooit las ik dat je best pijnboompitten kiest uit Italie. Maar helaas, de keuze die ik in de winkel kreeg, ging tussen bio-pijnboompitten aan 9 euro, of een bakje dubbel zo groot en gewoon van het huismerk aan de helft van de prijs. En, ook beiden uit China. China?! Als er een land is dat ik absoluut niet associeer met duurzame landbouw, dan is het wel het land van de rode lampionnen. Allez, het is maar van horen zeggen.

Dat deed me verder denken over het label bio. Wat betekent dat eigenlijk? Waarom zou ik in dit geval het dubbele van de prijs betalen voor een potje pijnboompitten? Hoe vind ik mijn weg doorheen alle labels?

Want eerlijk? Ik ben voor de goedkope variant gegaan. Maar het blijft me achtervolgen. Heb ik nu een boer in de armoede geduwd? Heb ik mijn kinderen vergiftigd met zwaar bespoten brol? Of heb ik snel en handig een lepe marketingtruc omzeild?

Dus [Beste supermarkt], kan je mij geruststellen over de goedkopere pijnboompitten? Want ik zou niet weten hoe ik hier zelf aan zou moeten beginnen.

Supermarkten schrijven terug

Beste Ingrid,

We kunnen je geruststellen rond de pijnboompitten. Tot voor enkele jaren kwamen pijnboompitten van Zuid-Europa en Noord-Afrika. Door het grote succes en de hogere vraag is de prijs van pijnboompitten pijlsnel de hoogte in gegaan waardoor dit product bijna een luxeproduct werd. Aangezien Delhaize gezonde en lekkere producten aan een eerlijke prijs wil aanbieden, zijn we op zoek gegaan naar alternatieven. Die hebben we gevonden bij Chinese leveranciers. En we willen je dadelijk geruststellen - alle producten bij Delhaize beantwoorden aan de strengste criteria, waar ze ook vandaan komen.

Concreet worden de pijnboompitten getest en gecontroleerd op hun kwaliteit. En deze kwaliteit is vergelijkbaar met die uit Europa. Delhaize zou en zal dan ook nooit een compromis maken op kwaliteit. Daarnaast willen we ook zeker dat de mensen van de leverancier in goede omstandigheden kunnen werken. We hanteren voor alle leveranciers de gedragscode van BSCI. In risicogebieden (geïdentificeerd door BSCI) voeren we extra controles op werkomstandigheden uit.. Mogelijke struikelblokken worden vertaald naar werkpunten voor de leverancier, die nauwkeurig worden opgevolgd.

De laatste audit van onze leverancier van pijnboompitten gebeurde midden 2017 en beantwoordde aan bijna alle criteria. Op één enkel punt is er een kleine verbetering nodig. We voorzien ism. BSCI opleidingen voor onze leverancier om hieraan te werken. Een nieuwe audit wordt begin 2018 gedaan om te kijken naar vooruitgang.

Roel Dekelver, Head of External Communications Delhaize
Marie Delvaulx, Head sustainability Delhaize

Beste Ingrid,

Onze pijnboompitten kopen we aan uit China, gezien de pitten uit Pakistan en Turkije schaarser zijn, kwalitatief minder lang meegaan en meer vet bevatten. Daarenboven was het moeilijk leveranciers te vinden die voldoen aan de eisen van Carrefour. We gebruiken momenteel enkel de variërteiten 'sibérica' of 'koriansis', die een goede kwaliteit garanderen. De producten ingevoerd uit China worden streng gecontroleerd door de Europese Eunie. De leveranciers met wie we werken voldoen aan onze lastenboeken.

Inkoper pijnboompitten Carrefour.
Griet Leynaert, CSR communications, Carrefour

Beste Ingrid,

We geven je graag meer info over de oorsprong van onze verschillende soorten pijnboompitten, de prijsverschillen en de omstandigheden waarin ze geproduceerd worden. Wij hebben drie soorten in het aanbod: Everyday pijnboompitten (basisproducten aan de beste prijs), Boni Selection pijnboompitten (goede prijs-kwaliteitverhouding) en Boni Bio pijnboompitten (bio lijn).

Misschien eerst meer info over de pijnboompitten zelf. Pijnboompitten zijn hoofdzakelijk een wild product. Hier komen geen boeren of aangelegde boomgaarden aan te pas. Wanneer de vruchten gerijpt zijn, worden de dennenappels geraapt en de pijnboompitten eruit gehaald. Er zijn hoofdzakelijk 5 pijnboomsoorten, maar de 'Pinus Pinea' die groeit in Mediterraans gebied groeit, geeft de mooiste en lekkerste pitten, en meteen ook de duurste. Andere soorten groeien in China, Rusland, Mongolië, West Himalaya gebied of Korea.

Vanwaar de prijsschommelingen? Naast verschillen in kwaliteit, variëren wereldprijzen ingevolge de jaarlijkse oogstschommelingen van het enkele tot het dubbele. Onze biopijnboompitten worden na het pellen beschermd tegen aanwezige insecten met enkel biologische bestrijdingsmechanismen. Slechts enkele verwerkers zijn hiertoe in staat wat de prijs ook de hoogte doet inschieten.

Prijsverschillen tussen bio en niet-bio veranderen wekelijks op het ritme van vraag en aanbod. De goedkoopste pijnboompitten van het merk Everyday, komen uit China. Boni Selection pijnboompitten komen ook uit China maar zijn al geroosterd, vandaar de meerprijs. De Boni Bio pijnboompitten zijn Mediterraans en bio gecertifieerd.

Gelabeld of niet, al onze leveranciers wordt gevraagd producten te leveren die voldoen aan de BSCI normen of gelijkgesteld op sociaal vlak. Hier worden door onafhankelijke organismen controles op gedaan.

Veerle Poppe, Sr. Brand Manager, Colruyt Group

Wat zeggen anderen?

Test Aankoop is één van de partners in dit project. Ook zij laten hun licht schijnen over Ingrids vraag.

Allereerst moeten alle producten die je op Belgische bodem koopt, voldoen aan de Europese wetgeving voor voedingsmiddelen. Daarin zitten onder meer de regels omtrent pesticiden vervat. Dus in theorie zou geen enkel product te veel pesticideresiduen mogen bevatten. In de praktijk blijkt dat helaas niet altijd het geval ...

Het Europese Biolabel is een milieulabel en garandeert je daarenboven dat de productie is gebeurd volgens de strenge regels van de biologische landbouw, verwerking en verkoop. Bij biologische landbouw mogen bijvoorbeeld geen kunstmatige meststoffen en chemische pesticiden worden gebruikt. Ook genetisch gemodificeerde organismen en kunstmest zijn uit den boze.

Wat het biolabel je helaas niet vertelt is hoeveel kilometers het product heeft afgelegd om tot bij jou te geraken. En als je op de duurzaamheid van een product wilt letten, is dat uiteraard een belangrijk aspect. Daarom is het belangrijk om naast het label, ook naar de oorsprong van het product te kijken. Al is dat niet bij alle voedingsproducten mogelijk, omdat de oorsprongsvermelding niet voor alle voedingscategorieën wettelijk verplicht is. Bij honing, olijfolie, verse groenten en fruit, vis, rundsvlees, schapenvlees, varkensvlees, geitenvlees en gevogelte is deze vermelding wel wettelijk verplicht.

Of je met een bepaalde aankoop een boer in de armoede hebt geduwd, zul je helaas nooit met zekerheid weten. Dat is immers volledig afhankelijk van de werkomstandigheden van het land van oorsprong. En daar hebben we hier lang niet altijd een duidelijk zicht op ...

Fairtrade Belgium: "Meer aandacht voor verloning producent nodig"

Nicolas Lambert, directeur van Fairtrade Belgium, staat stil bij de antwoorden van de supermarkten. Is hij gerustgesteld met hun antwoorden over de pijnboompitten?

Ik ben meer dan mijn kassaticket

Laat hieronder aan je supermarkt weten dat je net als Ingrid ook meer bent dan je kassaticket. Maak van duurzaam de makkelijkste keuze.

We gebruiken je gegevens enkel om je op de hoogte te houden van deze campagne. Je kan op elk moment uitschrijven.