Een hapklare lunch met minder rommel in, dat zou zo fijn zijn!

Lobke (35) runt samen met haar man Patrick (37 jaar) een drukbezet gezin met Kobe (8), Frauke (6), Mil (1) en plusdochter Mercedes (18). Elk gezinslid heeft een serieuze agenda waardoor er niet altijd veel tijd is om ’s ochtends lunchkes klaar te maken. Daarnaast trekt deze familie er ook vaak op uit. Dan wordt er al eens gezocht naar een gemakkelijk lunchgerecht in de supermarkt voor onderweg of voor de picknick.

Beste [supermarkt],

Het is weer september! Dat betekent dat ik mijn routines voor de nakende ratrace weer moet aanzwengelen. Doorgaans ben ik zo’n goed georganiseerde moeder die altijd wel kan zorgen voor een gezonde hap in de brooddozen van haar kinders. Jaja, met verse groentjes en stukjes fruit. Het lukt zelfs om voor mijzelf en manlief een magisch slaatje te preppen met allerlei gezonde dingen die ik in mijn koelkast heb liggen. Tot dusver de goede gewoontes tijdens het schooljaar. Gelukkig maar.

Tijdens mijn vrije zomerdagen was het andere koek. Dan durven wij als dagtrippers van het eerste uur wel eens impulsief te vertrekken op weer een nieuw avontuur. Eten? Daarvoor stoppen we wel onderweg, want supermarkten vind je toch overal. Dat is snel gefikst: een gezonde hap uit het rek halen, betalen en verder op stap. Easypeasy, of dat dacht ik toch.

Want wat blijkt? Tijdens mijn zoektocht naar meeneemgerechtjes, verval ik al snel in de klassieke geprepareerde dikke boterhammen, veel te vettige smoskes met kaas en hesp of americain préparé met ook nog eens veel te veel mayonaise? Zelfs die overheerlijke veggie slaatjes in plastieken verpakkingen (!) zitten vol mayonaise of vettige dressing. Dan maar een worstenbrood, een droge pistolet of een koffiekoek. Of gewoon op onze kin kloppen.

Dus, beste supermarkt, zou u er misschien voor willen zorgen dat ik tijdens onze volgende weekenduitstap gewoon een supermarkt kan binnenlopen en voor elk lid van mijn gezin een lunch met minder rommel in kan kopen? Wat dacht u van een gezonde groentebar in elke supermarkt met voorgesneden groentjes? Zo ééntje misschien waarbij je je eigen gezonde lunch kan samenstellen? Lijkt me heerlijk. En ja, dat mag veggie zijn, hoe meer hoe liever. En ook nog eens duurzaam en gezond. Toch, beste supermarkt?

Lobke

Supermarkten schrijven terug

Beste Lobke,

We kunnen je geruststellen: je bent zeker niet de enige die worstelt met deze dagelijkse uitdaging. Tijdens onze ronde door België met de rode tafel hebben we onder meer geluisterd naar jullie als consument om te ontdekken hoe we jullie nog beter kunnen helpen bij de dagelijkse voedingsuitdagingen. Ook jouw vraag om hapklare gezonde lunches on-the-go te voorzien, werd aangehaald door onze klanten an de rode tafel. Delhaize is hiermee aan de slag gegaan, en met succes.

We weten dat gezond eten niet gemakkelijk is en soms veel tijd in beslag kan nemen. Daarom hebben we enkele oplossingen bedacht voor de vraag: “Hoe gezond lunchen, wanneer je er niet veel tijd voor hebt?” Ons breed aanbod aan verse lunches zoals salades, wraps, sushi,… zal zeker in de smaak vallen. Zo kan je ook zelf je middaglunch samenstellen via de salad bars van Foodmaker. Onze laatste innovatie “Fresh atelier” biedt het beste en meest evenwichtige op vlak van voeding met ondermeer verse salades, juices en broodjes, allemaal vers gemaakt in de winkel zelf. Dit concept zal je binnenkort in veel winkels terugvinden. Gezondheid staat centraal in onze volledige strategie en assortiment. Wist je trouwens dat Delhaize continu haar huismerkproducten herformuleert en zo het suiker-, vet- en zoutgehalte in de producten vermindert? Daarnaast voegde Delhaize ook een label ‘extra’ toe aan haar huisassortiment om aan klanten duidelijk te maken dat het om evenwichtige producten gaat die eenvoudig mee te nemen zijn.

Sinds kort lanceerden we ook als eerste retailer in België het Nutri-Score label waarmee klanten in één oogopslag via een eenvoudig kleurencode kunnen zien wat de totale voedingswaarde van een product is. Zo wil Delhaize haar klanten helpen om de ingewikkelde voedingstabellen gemakkelijker en sneller te begrijpen teneinde evenwichtige voedingskeuzes te kunnen maken. Het visueel label is nu reeds terug te vinden op bereide maaltijden, verse soepen, ontbijtgranen en yoghurt van het Delhaizehuismerk.

Dit alles doen we omdat we willen tegemoetkomen aan de behoeften van onze klanten en we hen bovendien willen inspireren door gezonde nieuwigheden aan te bieden.

Smakelijk en geniet van je volgende gezonde lunch ;)

Met vriendelijke groeten

Beste Lobke,

We lezen met veel plezier dat je jouw kinderen ook graag een gezonde lunch wilt meegeven. Zoals veel ouders worstel je duidelijk met wat gezond en wat snel klaar is.

Bij Carrefour hebben we hieraan gedacht. Zo vind je in onze traiteurafdeling, en steeds vaker aan de ingang van onze winkels een ruime keuze aan lunches die ze ongetwijfeld lekker vinden. Hert aanbod is zo gevarieerd dat Lunch Time bij iedereen in de smaak valt, dankzij het gevarieerde aanbod. Of je nu een eenvoudige en lekkere, veggie, exotische of rijkelijke lunch of voor een maaltijd waarmee je energie voor de rest van de dag tankt, we hebben ze allemaal in dat gamma voorzien.

Bij de samenstelling van die maaltijden hebben we uiteraard gelet op wat gezond is voor ons allen en wat we best beperken. Denk maar aan vezels en daar tegenover zouten, suikers, vetten, …

Neem zeker es een kijkje op onze website...

Trouwens, we dachten daarbij ook aan jou en aan jouw man, want “Lunch Time” telt ook warme lunches die je misschien graag op het werk zou opwarmen.

Daarnaast vind je in de frigo’s van de afdeling Groenten & Fruit van jouw favoriete Carrefour winkel ook een uitgebreid aanbod voorgewassen en -gesneden groenten die ook per portie (zeg maar: per persoon) zijn verpakt. Ideaal als je dus wat extra groenten aan de kinderen of manlief wilt meegeven.

Smakelijk!

Team Carrefour

Beste Lobke,

ALDI wil gezonde voeding toegankelijk maken voor alle Belgen. Daarom bieden we een aantal lekkere alternatieven aan voor mensen zoals jij, die op zoek zijn naar een gezonde lunch. Zo hebben we in ons aanbod koude schotels, verschillende soorten kant-en- klaarpasta’s en voor wie het heel gezond wil, zijn er ook onze rauwkostsalades. Op zoek naar een veggie alternatief? Probeer dan zeker onze taboulé- of quinoa-salades. Als dessert kan je genieten van een van onze verse fruitsalades. Daarnaast heeft ALDI verschillende smaken ultravers vruchten- en groentesap. Lekker gezond en zeker het proberen waard. We bieden ook snoeptomaatjes, mini komkommers of mini paprika’s aan voor wie graag tussendoor wat knabbelt. Met onze nieuwe winkelinrichting leggen we de focus nog meer op verse producten, dus je kan er niet naast kijken.

Bovendien willen we er bij ALDI voor zorgen dat onze klanten steeds evenwichtiger gaan eten. Met die missie voor ogen werd het voorbije jaar de samenstelling van 82 ALDI-producten aangepast: minder suiker, minder verzadigde vetzuren en minder zout maar meer vezels, vitaminen en mineralen, én evenveel smaak. We hebben eerst en vooral de minst gezonde producten onder handen genomen. Het ging voornamelijk over ontbijtgranen, koekjes, pizza, chocolade en limonade. Onze mueslirepen van Millville® zijn daar een uitstekend voorbeeld van. Het suikergehalte van de chocoladevariant bijvoorbeeld is met 70% verlaagd. Alle inspanningen opgeteld, bant ALDI op jaarbasis 750 ton suiker, 130 ton verzadigde vetzuren en ruim 35 ton zout. Terzelfdertijd werd er bijna 10 ton vezels extra aan de ALDI-producten toegevoegd!

En daar stoppen onze inspanningen niet. We blijven ons assortiment continu screenen om te bekijken waar we het beter kunnen doen. En er werden nieuwe doelstellingen vastgelegd. Zo hebben we er ons bij ALDI onder andere voor geëngageerd om bij bereide maaltijden het aandeel groenten met 10% te verhogen en het zoutgehalte te verlagen.

Zo zijn we er zeker van we dat we jou kunnen bijstaan in je zoektocht naar een gezond alternatief voor je volgende weekenduitstap!

Dag Lobke,

Door een overvloed aan informatie en producten is het inderdaad niet altijd vanzelfsprekend om onmiddellijk een gezonde lunch samen te stellen. Toch zet Colruyt Laagste Prijzen gezonde voeding voorop en spannen we ons in om evenwichtige en gezonde voedingskeuzes te vergemakkelijken.

Zo wordt de nutritionele samenstelling van onze eigen producten aangepast. Waar mogelijk, worden de hoeveelheid zout (-140 ton in 2016/17), suiker (-132 ton) en/of vetten (-106 ton) in die producten verminderd. Daarnaast zijn onze recepten gebaseerd op seizoensgroenten en je vindt bij elk recept de voedingswaarden terug, zoals vetten, koolhydraten en zout. Binnenkort komt daar ook de Nutri-Score labeling bij. In één oogopslag zullen klanten zien welke producten evenwichtiger zijn dan andere.

Binnen ons assortiment vind je een aantal evenwichtige en volwaardige kant-en-klare lunchpakketten zoals maaltijdsalades en wraps. Onze voedingsdeskundigen kijken na of deze een evenwichtige samenstelling hebben. Zij houden rekening met de aanwezigheid van voldoende groenten, en adviseren om het suiker- en zoutgehalte te verlagen. We hebben de laatste jaren dit segment al wat voorzichtig uitgebreid, en vermoeden dat, gezien het succes, dit alleen maar verder zal blijven evolueren. Je kan bij ons ook terecht voor meeneemgroentjes in bekers zoals worteltjes en radijsjes.

Voor Colruyt is een saladbar niet meteen iets voor de toekomst. Je springt bij onze winkels niet snel binnen voor een broodje of een salade die je zelf samenstelt. Colruyt ziet het samenstellen van gezonde lunches een stuk breder: we reiken je via onze folder, recepten en website verschillende tools en inspiratie aan om die brooddoos op een gezonde, evenwichtige, snelle en eenvoudige manier te vullen. In de folder van deze week vind je een speciaal dossier boordevol lekkere ideeën voor de brooddoos: originele lunchpakketten, smakelijke tussendoortjes en toffe groentetips.

Wat zeggen anderen?

Loes Neven (Vlaams Instituut Gezond Leven) analyseert de antwoorden van de supermarkten
Febi en Alexander doen de test

Snel een gezonde en duurzame lunch bij elkaar shoppen in de supermarkt... Die opdracht gaven we aan scholieren Febi en Alexander. Hiermee kwamen ze thuis. Opdracht geslaagd? Reageer in onze facebookgroep...

Beste supermarkt, maak je van gezond de makkelijkste keuze?

Laat hieronder aan je supermarkt weten dat je net als Lobke ook meer bent dan je kassaticket.

We gebruiken je gegevens enkel om je op de hoogte te houden van deze campagne. Je kan op elk moment uitschrijven.