Bloemkoolsoep en ovenschotel met vis en prei

Bloemkoolsoep: ingrediënten voor 4 personen

  • 1 bloemkool,
  • 2 preiwitten,
  • 1 ui,
  • 1 l kipbouillon,
  • 1el olie of boter,
  • 1 fijngesneden peterselie,
  • peper en zout

Bereiding

De bloemkool in roosjes verdelen, ui en prei schoonmaken, goed spoelen. De ui en prei grof snijden en even aanstoven in hete olie of boter (niet laten kleuren). Bloemkoolroosjes toevoegen en overgieten met de bouillon. Kruiden met peper en zout. 15 minuten zachtjes laten pruttelen, mixen en op smaak brengen.

Afwerking

Soep in bord brengen en afwerken met fijngesneden peterselie.

Tip

Heb je bloemkool in witte saus over van vb. de dag voordien dan kan je deze overgieten met kipbouillon even laten koken, mixen je hebt bloemkoolsoep. Feestelijk kan je deze soep afwerken met een geutje room, wat garnalen, of kruidenkaas…

Ovenschotel met vis en prei

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g witte visfilets of -moten (vers of diepvries) vb. kabeljauw, koolvis, schelvis, schar…
  • 6 grote aardappelen,
  • 4 preistengels,
  • 1 scheutje melk,
  • 4 el paneermeel, boter, peper, zout en nootmuskaat.

Bereiding

  • Maak de aardappelpuree: schil de aardappelen, kook ze gaar in licht gezouten water. Afgieten en pureren met een geutje melk. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
  • Vis kruiden met peper en zout.
  • De prei schoonmaken, wassen en in grove stukjes snijden. 5 minuten stoven in een weinig boter.
  • Neem een vuurvaste schoten en beboter lichtjes. Breng op de bodem de prei, daarna de vis en dek af met de aardappelpuree.
  • Bestrooi met een dun laagje paneermeel en enkel nootjes boter.
  • Plaats in een voorverwarmde oven van 200 °C gedurende 15 tot 20 minuten.

Tip

  • Je kan eventueel wat garnalen toevoegen om het feestelijker te maken.
  • De prei kan vervangen worden door vb. spinazie, tomatensaus…
  • Het paneermeel kan je eventueel vervangen door gemalen kaas.