Steak champignonroomsaus

Steak champignonroomsaus: Ingrediënten (voor 4 personen)

600g steak van meatier, bio aardappelen 800 g, tomaten 3 stuks, witte champignons 500 g, knoflook 1 teentje, room 200 ml, rundsbouillon 1 blokje, tuinkers 1 potje maar ook: bakpapier, aluminiumfolie, olie, boter, een koffielepel gedroogde oregano, zout en zwarte peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Bedek een bakplaat met bakpapier. Haal de steak uit de koelkast zodat het vlees alvast op kamertemperatuur kan komen (zie tip).
  2. Spoel de aardappelen en boen ze goed schoon, schillen mag maar hoeft niet. Snijd de aardappelen in frietjes en spoel ze onder koud water. Dep ze droog met een keukenhanddoek en leg op de bakplaat.
  3. Besprenkel de frietjes met een scheutje olie en hussel goed door elkaar zodat elk frietje een dun laagje olie heeft. Zorg dat de frietjes voldoende uit elkaar liggen, zo bakken ze mooier. Neem eventueel een tweede bakplaat. Schuif hoog in de oven voor zo’n 25-30 min. tot de frietjes goudbruin en knapperig zijn, schep halverwege eens om.
  4. Halveer de tomaten, schep in een ovenschaal en giet er een flinke scheut olie over. Kruid met de oregano, zout en zwarte peper. Schuif de tomaten de laatste 15 min. mee in de oven. Zet de ovenschaal met tomaten boven de aardappelen.
  5. Snijd de champignons in 4, grotere exemplaren kan je in 6 snijden. Pel de knoflook en snipper fijn.
  6. Smelt een flinke klont boter in een braadpan. Kruid de steaks royaal met zout en zwarte peper. Bak de steaks zo’n 3-4 min. per zijde, zo is het vlees mooi rosé. Heb je het liever wat meer doorbakken, laat het vlees dan 1 min. langer bakken. Haal het vlees uit de pan, wikkel in aluminiumfolie en laat rusten terwijl je de saus maakt.

  7. Champignonsaus: verwijder eventuele verbrande stukjes uit de pan en voeg de champignons en de knoflook toe. Bak deze zo’n 4-5 min. en voeg er dan de room en een scheutje water aan toe. Laat de saus pruttelen zodat die kan inkoken en dus wat dikker kan worden. Breng de saus op smaak met de bouillon, zout en zwarte peper. Houd de saus warm op een laag vuurtje van zodra die de gewenste dikte heeft.

  8. Knip de tuinkers. Controleer of de ovenfrietjes gaar zijn. Serveer samen met de steak en tomaten. Werk naar smaak af met een flinke lepel van de champignonsaus en de tuinkers. Smakelijk!

Tips en afwerking

We halen de steak vroeger uit de koelkast omdat het vlees even op temperatuur moet komen. Zo bekom je een krokante buitenkant en blijft het vlees ook lekker mals

Tip:

Post je een leuke foto van je gerecht met #meerdanmijnkassaticket of #foodbagbe?

Waarom dit gerecht?:

Astrid van Foodbag licht toe: "Wij zijn zeker niet heiliger dan de paus, maar proberen wel op een bewuste manier met onze porties - en dan zeker als we het hebben over vlees - om te springen."