Fishpie met gerookte omegabaars

Fish pie van gerookte Omegabaars met prei en raapjes in mosterdsaus

Stijn Van Hoestenberghe zag als duiker, visser en bioloog welke impact de overbevissing had op het leven onder water. Daarom richtte hij in 2014, na uitgebreide labotests in Leuven, zijn eigen duurzame viskwekerij 'Omegabaars' op. Vandaag ontdek je de gerookte variant in deze fish pie. Smakelijk!

Ingrediënten voor 4 personen. Bereidingstijd 50 minuten.

aardappelen 1000 g, lente-ui 3 stengels, knoflook 1 teentje, prei 3 stuks, stoofselder 200 g, witte raapjes 300 g, visbouillon 1 blokje, platte peterselie 1 pakje, mosterd 1 potje, gerookte Omegabaarsfilet 4 stuks, maar ook boter, melk, een scheutje bloem (40 g), zout en zwarte peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Puree: spoel de aardappelen en boen ze goed schoon, schillen mag, maar hoeft niet. Houd 1 grote aardappel apart. Snijd de rest van de aardappelen in stukken van 3 cm en zet net onder water in een kookpot met een snuif zout. Kook in ongeveer 10 min. gaar. Giet af, voeg een klontje boter en een scheutje melk toe en plet met een vork of een stamper tot een smeuïge puree. Snipper de lente-ui fijn en schep onder de puree. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
  3. Rasp de apart gehouden aardappel grof. We gebruiken die straks om een een krokant rösti-laagje bovenop de fish pie te maken (zie tip).
  4. Saus: pel de knoflook en hak fijn. Snijd de prei in ringen van 1 cm en de selder in reepjes van 1 cm. Schil de raapjes en snijd in dobbelstenen van 1 cm. Smelt 40 g boter in een stoofpot en stoof daarin de knoflook, de prei, de selder en de raapjes gedurende 5 min. Voeg de bloem toe, roer om en verkruimel het bouillonblokje in de pot. Roer ongeveer 30 seconden en blus dan met 400 ml water. Laat indikken en even opborrelen.
  5. Snipper de peterselie fijn en voeg samen met de mosterd toe aan de saus. Giet de saus in een ingevette ovenschaal.

Afwerking

Verdeel de Omegabaars in stukjes bovenop de saus. Schep er de puree op en strijk plat. Strooi de geraspte aardappel erbovenop. Leg er enkele kleine klontjes boter op. Zet 15 min. in de voorverwarmde oven. Zet op het einde de grill nog even aan voor een mooi, bruin korstje.

Tips

  • Vind je die aardappel raspen te veel gedoe? Gebruik dan alle aardappelen voor de puree