Colruyt: Aan tafel in 1, 2, 3 euro

Aan tafel in 1, 2, 3 euro

Kwetsbare gezinnen met kinderen worden vrijblijvend geïnformeerd door sociale organisaties zoals een OCMW, Centrum Algemeen Welzijn, Kind & Gezin etc. De gezinnen die zich - altijd vrijwillig - inschrijven krijgen om de 2 weken een Colruyt-receptenboekje in de bus. Dat bevat telkens 6 gemakkelijke en kindvriendelijke recepten mét bijhorende boodschappenlijstjes.

De recepten en informatie uit het boekje passen binnen bewust consumeren, zoals vegetarische recepten en tips om voedselverspilling tegen te gaan. Ook zijn er foto’s van elk product om het visueel makkelijker te maken.

Elk recept is goed voor 3 ruime porties en kost gegarandeerd niet meer dan 1, 2 of 3 euro per portie. Daarin is de prijs van de volledige verpakking inbegrepen, ook al is er minder nodig. Zo weten de mensen vooraf exact wat ze maximaal betalen aan de kassa.

Dit sociaal project werd eind 2016 gelanceerd door OCMW en de stad Kortrijk in samenwerking met Colruyt Laagste Prijzen. Momenteel telt het project meer dan 6300 deelnemende gezinnen.

Waarom is dit een sterk initiatief?

  • Het is een innovatief concept dat zich tot een maatschappelijk kwestsbare groep richt. Het creëert geen apart kanaal of afhaalpunt, waardoor stigmatisering vermeden wordt.
  • Duurzame en gezonde voeding krijgt vaak een elitaire bijklank. Dit initiatief brengt gezonde en duurzame voeding bij een doelgroep met weinig middelen, die vaak tot ongezonde voeding ‘veroordeeld’ is.
  • Het model is eerst in piloot uitgewerkt in samenwerking met sociale organisaties.
  • Het model is schaalbaar en kan idealiter door andere supermarkten overgenomen worden.

Aandachtspunten

  • De samenwerking in de keten zit vooral “opwaarts” richting consument. Samenwerking met (lokale) producenten is niet uitgesproken.
  • Onduidelijkheid over de financiering op lange termijn. Wat als dit project sterk opschaalt en de kostprijs oploopt?
Stem mee

Stem mee

Vind jij dat dit initiatief de Ik ben meer dan mijn kassaticket Award verdient? Stem mee via de website van De Standaard.

Breng je stem uit